"Βack Loop Only" - μία τεχνική χρησιμη για τα amigurumi

Αυτές τις μέρες φτιάχνω ένα πολύ χαριτωμένο ελεφαντάκι και μέχρι να το ολοκληρώσω και να σου δείξω τις τελικές φωτογραφίες, πιστεύω ότι πρέπει να σου μιλήσω για ένα είδος πλέξης πολύ βοηθητικό για όταν φτιάχνεις κυλινδρικούς σχηματισμούς για amigurumi.
Αναφέρομαι στο BLO όπως σημειώνεται στην αγγλική ορολογία και μεταφράζεται ως "πίσω θηλιά μόνο" ( Back Loop Only). 
ΤΕΧΝΙΚΗ: H λογική είναι ότι πλέκουμε ΜΟΝΟ την πίσω θηλιά του πόντου, αφήνοντας την μπροστά θηλιά άπλεκη.
Εδώ σου βρήκα ένα βιντεάκι (όχι, δεν το έφτιαξα εγώ, αλλά είναι σύντομο και χωρίς κουβέντες 😉) για να δεις στην πράξη πως γίνεται το BLO:
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Χρησιμοποιούμε αυτό τον τρόπο όταν θέλουμε να σχηματίσουμε κύλινδρο και μάλιστα την  ακμή της βάσης στον κύλινδρο. Τέτοια κομμάτια πλεκτού είναι η προβοσκίδα από τον ελέφαντα, το σώμα ενός ζώου που κάθεται, η οπλή του αλόγου (συνήθως στο πίσω πόδι) κλπ. Η ακμή δημιουργείται από τις άπλεκες θηλιές των πόντων, δηλαδή τις μπροστά θηλιές και από εκείνη τη σειρά το πλεκτό μας κάνει μία "γωνία" . Στην φωτογραφία βλέπεις μία προβοσκίδα, στην οποία έχει δημιουργηθεί η επίπεδη επιφάνεια με αυξήσεις ως εξής: 
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.1. magic ring με 6 πόντους
2. μία αύξηση για κάθε πόντο (2χ6) οπότε προκύπτουν 12 πόντοι
3. (1 πόντος ως έχει, 1 αύξηση) επανάληψη 6 φορές, οπότε προκύπτουν 18 πόντοι.
Στον 4ο κύκλο πλέκουμε BLO και έτσι το πλεκτό μας ανεβαίνει "κάθετα" σχηματίζοντας την ακμή (τη γωνία) της βάσης του κυλίνδρου.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Όταν πλέκουμε και τις δυο θηλιές των πόντων δίνουμε καμπυλότητα στο πλεκτό μας (όπως στο κεφάλι που βγαίνει στρογγυλεμένο ή το σώμα ενός όρθιου ζώου). Τότε δεν μιλάμε για κύλινδρο αλλά για ωοειδές, ή σφαιρικό σχηματισμό.
Πολλή γεωμετρία, ή μάλλον στερεομετρία για μία μέρα, δε νομίζεις; Δες λοιπόν τώρα τη διάφορα των δυο τρόπων:
Με το γκρι χρώμα έχουμε πλέξει την προβοσκίδα χωρίς BLO, δηλαδή έχουμε πάρει και τις δύο θηλιές σε κάθε πόντο. Έτσι το πλεκτό "ανεβαίνει" με πιο ..καμπυλωτό τρόπο.
Στην τελική είναι θέμα αισθητικής, όπως είπε και μία φίλη, ίσως και θέμα αντίληψης του χώρου. Όπως και νά 'χει είναι δική σου επιλογή ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσεις. Καλές δημιουργίες!





Σχόλια