Πως φροντίζουμε και με ποιο τρόπο καθαρίζουμε τα amigurumi.





Με ρωτάτε καμιά φορά πως φροντίζουμε και με ποιο τρόπο καθαρίζουμε τα amigurumi. Καταρχήν, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι χρειάζονται αρκετή προσοχή. Να θυμάσαι ότι χρειάζονται προσεκτικούς χειρισμούς και προστασία από τις βρωμιές και τα ...ζωηρά χεράκια. Αυτά βέβαια είναι μέτρα προληπτικά.



 Τί γίνεται όμως όταν πια το κουκλάκι σου έχει πάρει λίγο...χρώμα από την σκόνη ή όταν, τέλος πάντων, χάσει την φρεσκάδα του. Πριν κάνεις οτιδήποτε, φρόντισε να γνωρίζεις την ποιότητα των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα. Φαντάζομαι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το βαμβακερό νήμα θέλει διαφορετική φροντίδα από το ακρυλικό, πόσο μάλλον από το μάλλινο. 
Ακόμη, θα ήθελα να εντοπίσεις εξαρτήματα που υπάρχουν πάνω στο κουκλάκι σου. Αν υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία, αν κινδυνεύουν να σκουριάσουν, αν είναι έτοιμα να φύγουν, αν είναι κολλημένα κλπ. Καταλαβαίνεις αν δεν προσέξεις, ίσως χρειαστεί να παρέμβεις μετά το πλύσιμο επιδιορθώνοντας κάτι...
.
Ο πιο απλός τρόπος να πλύνεις τα κουκλάκια (ίσως και ο πιο ασφαλής) είναι να τα βουτήξεις  σε μία λεκάνη με νερό βρύσης στην οποία έχεις βάλει απορρυπαντικό (υγρό που διαλύεται εύκολα ή πλυντηρίου που δεν κάνει πολύ αφρό). Καλό είναι να τα έχεις χωρίσει ανά χρώμα πρώτα. Άφησε τα να μουλιάσουν και μετά ξέπλυνε, βουτώντας τα σε καθαρό νερό. Μην τα στύψεις με στρίψιμο, αλλά άσε τα να στραγγίξουν.



amigurumi wash
φωτογραφίες απο Simple arts planet
Για την περίπτωση που προτιμάς να χρησιμοποιήσεις πλυντήριο, σου βρήκα ένα πολύ όμορφο άρθρο, με καταπληκτικές φωτογραφίες για το πως να πλένεις τα amigurumi σου.
Η Simpleartsplanet  λοιπόν προτείνει να βάλεις τα κουκλάκια σε μία θήκη υφασμάτινη (αν θέλεις χρησιμοποίησε μια μαξιλαροθήκη). Με ένα σκοινάκι δέσε εξωτερικά την θήκη έτσι ώστε να της δημιουργήσεις "διαμερισματάκια", ένα για το κάθε κουκλάκι σου. Θα έλεγα ότι τα πιο μεγάλα μάλιστα μπορείς να τα βάλεις μόνα τους σε μία θήκη.



amigurumi wash
Φωτογραφία από Simple arts planet
Στη συνέχεια βάλε την θήκη στο πλυντήριο και με το συνήθη τρόπο που πλένεις τα ευαίσθητα, πλύνε και αυτά. Καλύτερα χρησιμοποίησε υγρό απορρυπαντικό και φυσικά ελαφρύ (πολύ ελαφρύ, θα έλεγα!) στύψιμο. Η συγγραφέας του άρθρου προτείνει να πλύνεις μαζί και άλλα ρούχα για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους.




amigurumi wash
φωτογραφία απο Simple art planet
Το επόμενο βήμα σου είναι να τα στεγνώσεις. Καλύτερα, σύμφωνα με την simpleartsplanet  είναι να μην τα εκθέσεις απευθείας στον ήλιο. Κρέμασέ τα σε σκιερό μέρος με μανταλάκι, αλλά φρόντισε να μην τα ...τσιμπήσεις πολύ. Το πιάσιμο με το μανταλάκι, ας είναι διακριτικό.
Αυτές οι μέρες που ακόμη κρατάει η ζέστη, πιστεύω ότι είναι ιδανικές για να κάνεις ένα φρεσκάρισμα στα κουκλάκια σου. Μπορείς τον ίδιο τρόπο να τον χρησιμοποιήσεις για όλα τα λούτρινα του σπιτιού.

Ας μυρίσει λοιπόν φρεσκάδα και πάλι το σπίτι μας! Καλή επιτυχία!

Σχόλια