Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Τα χειροποιητα αξιζουν πιο πολυ από όσο κοστίζουν

Γνωστο κειμενο (δεν ξερω αληθεια ποιος ειναι ο εμπνευσμενος δημιουργος του) αλλα ας το ξαναδιαβασουμε.
Το αφιερωνω σε οσους δημιουργουν με μερακι:
"Μία κυρία ήθελε να αγοράσει ένα πανέμορφο χειροποίητο πλεχτό φόρεμα και είχε ανακαλύψει μία crafter που έκανε πραγματικά καταπληκτική δουλειά, όμως οι τιμές της ήταν λιγάκι τσιμπημένες.
Η κυρία θεώρησε πως η τιμή του φορέματος ήταν πολύ υψηλή κι έτσι επικοινώνησε με τη δημιουργό και της είπε: «θέλω να αγοράσω ένα φόρεμα από σένα, αλλά πιστεύω πως χρεώνεις πάρα πολλά γι” αυτό» Η δημιουργός αρχικά ενοχλήθηκε, αλλά της απάντησε «Εντάξει, πόσο πιστεύεις οτι θα έπρεπε να χρεώσω;» Η κυρία απάντησε «Πιστεύω οτι πρέπει να με χρεώσεις το τάδε ποσό, γιατί το νήμα κοστίζει τόσο, οι κορδέλες τόσο, και τα κουμπιά τόσο. Υπολόγισα ακόμα και την τιμή του ψαλιδιού».
Η τελική τιμή που είχε υπολογίσει η κυρία ήταν πολύ χαμηλότερη από την αρχική τιμή της δημιουργού, αλλά εκείνη απάντησε «Εντάξει, λοιπόν, θα έχεις το φόρεμά σου σε μία εβδομάδα».
Η πελάτισσα ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένη και μάλιστα καυχήθηκε στις φίλες της για αυτό το παζάρι που είχε πετύχει και για το πόσο έξυπνη ήταν και τους είπε οτι σε μία εβδομάδα θα είχε το πανέμορφο πλεχτό της φόρεμα.
Μία εβδομάδα μετά το φόρεμα έφτασε πακεταρισμένο σε ένα χαριτωμένο κουτί. Το άνοιξε και το μόνο που βρήκε ήταν το νήμα, οι κορδέλες, τα κουμπιά κι ένα ψαλίδι». Πολύ θυμωμένη επικοινώνησε με την δημιουργό και της είπε: «Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Σου ζήτησα ένα φόρεμα κι εσύ μου έστειλες ένα κουτί με νήμα, κουμπιά, κορδέλες και ψαλίδι;;;»
Και τότε η δημιουργός της απάντησε ήρεμα: «Αγαπητή μου, έλαβες αυτό για το οποίο πλήρωσες, αν πιστεύεις οτι κάτι λείπει, τότε θα πρέπει να πληρώσεις και γι” αυτό.
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: όταν αγοράζεις κάτι χειροποίητο δεν πληρώνεις απλά τα υλικά, αλλά αγοράζεις το χρόνο, την προσπάθεια, την αγάπη και την αφοσίωση που χαρίζει ο δημιουργός για να φτιάξει ένα αντικείμενο"
Ας μην υποτιμουμε την αξια των χειροποιητων αντικειμενων. Μακαρι η κοινωνια μας να δωσει μια νεα ευκαιρια στη δημιουργηκοτητα και στην παραγωγη :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: