Επιστροφή στον αργαλειό!


(Αργαλειός-ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)
Πάντα είχα μια κρυφή αγάπη στον παραδοσιακό αργαλειό!
Μου έμοιαζε μαγικό πως πλέκεται η κλωστή γύρω από το στημόνι, όπως πλέκει η γιαγιά την ιστορία μπροστά στα ορθάνοιχτα μάτια των μικρών παιδιών.  

Κι ύστερα το χτύπημα με το χτένι, για να ενωθούν καλά οι κλωστές και να σφίξει το υφαντό, σα να θες να κρατήσεις τις μνήμες σφιχτά κοντά σου, να μην χαθούν και  να σε ταξιδέψουν σε κόσμους πολύχρωμους, ζεστούς σαν το υφαντό σου.

 Ομολογώ πως είναι όνειρο ανεκπλήρωτο το να αποκτήσω έναν παραδοσιακό αργαλειό, αλλά όχι όνειρο ξεχασμένο. 
  
G&A wooden looms

Ίσως γι' αυτό χάρηκα τόσο με την σελίδα της κ. Αναστασίας που ανακάλυψα.

Η κ. Αναστασία λοιπόν, με την οικογένειά της, ξαναζωντανεύουν την παράδοση με τους χειροποίητους αργαλειούς τους. Αλλά δεν περιορίζονται στον παραδοσιακό γνωστό αργαλειό. 
Περα απο τον κλασικό αργαλειό, δημιουργουν σύγχρονα εργαλεία και συγκεκριμένα δημιουργούν τελάρα για πλέξιμο (knitting loom) και υφαντική.
Αυτά τα εργαλεία τα γνωρίσαμε κατασκευασμένα σε εργοστάσια, από κρύο πλαστικό. Τώρα τα βρήκαμε κατασκευασμένα από ζεστό ξύλο σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, για να καλύψουν κάθε έμπνευσή μας. Κι όλα χειροποίητα... 

Αξίζει νομίζω να ρίξεις μια ματιά στις φωτογραφίες ή ακόμη και το μαγαζάκι στο Etsy και να θαυμάσεις την επιμελή κατασκευή και το μεράκι του Έλληνα χειροτέχνη. 

Κι ελπίζω σιγά σιγά να εμπνευστούν κι άλλοι καλλιτέχνες και να αναβιώσουν τις παραδοσιακές (και μη) τεχνικές !

Σχόλια